28 Mayıs 2023 Pazar

Fip Hastalığında Tedavi

 


Genel olarak iki farklı türde ortaya çıkan fip hastalığı, ıslak fip ve kuru fip olarak ikiye ayrılmaktadır. Islak fip nedir sorusuna verilebilecek en iyi cevap ise; hasta kedinin göğüs boşluğunda ve karın boşluğunda sıvı birikmesi ile ortaya çıkan ve hastalığın en yaygın olan türüdür demek doğru olacaktır.

Kuru fip hastalığına göre daha tehlikeli olarak seyreden bu hastalık, kedinin vücut sıcaklığının düşmesine neden olmaktadır. Islak fip hastalığında neden genel olarak kedinin bağışıklık sisteminin zayıflığıdır. Bağışıklık sistemi kedinin kapmış olduğu virüs ile başa çıkamadığında virüs güçlenerek yayılmaya başlar.

Islak formda ortaya çıkan fip hastalığı erken teşhis edildiğinde ve kedinin bağışıklık sistemi desteklendiğinde kedinin eski sağlığına kavuşması sağlanabilir.

Kuru Fip Nedir?

Hasta kedinin vücudunda sıvı birikmesi olmadan gelişen fip hastalığının bir diğer formuna kuru fip denilmektedir. Kuru fip nedir sorusu kedilerinde birtakım hastalık belirtileri gören pet sahipleri tarafından araştırılmaktadır. Kuru fip semptomlarını erken teşhis edilmesi ve uygun tedaviye erken zamanda başlanılması kedinin yaşam kalitesinin arttırılmasında ve hayatta kalmasında büyük önem taşımaktadır.

Kuru fip hastalığına yakalanmış kedilerde vücudun belirli bölgelerinde granülom adı verilen farklı yapılar ortaya çıkar. Bu yapılar sert düğüm şeklinde tabir edilmektedir. Bu yapıların zaman içerisinde kedinin organlarına ve dokularına zarar vermesi beklenir. Uygun tedaviye en kısa sürede başlanılmadığı zaman bu zararlar kedinin yaşamını tehlikeye sokacak boyutlara ulaşır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mobil Oyunların Kralı: PUBG Mobile

  PUBG, oyun dünyasının fenomenlerinden biridir ve oyuncular arasında büyük bir ilgi görmektedir. Oyunun rekabetçi doğası bazı oyuncuları ...